De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, blijft op zijn minst tot donderdagmorgen in het Zwitserse Lausanne voor de onderhandelingen met Iran. Dit heeft een woordvoerster van de bewindsman gezegd.
Ze zei dat er nog steeds geen politiek akkoord met Iran is bereikt over de nucleaire activiteiten van dat land. Maar er is wel vooruitgang geboekt. Eerder op woensdagavond klonk een mededeling van het Witte Huis somberder. Washington zou het helemaal gehad hebben met de onderhandelingen en Teheran zou moeten instemmen.
Lange nacht
Kerry’s Duitse collega Frank-Walter Steinmeier zei woensdag dat hij opnieuw een lange nacht verwacht. Hij sprak van nieuwe voorstellen en nieuwe ideeën. Het zou donderdag pas duidelijk worden of die ergens toe leiden.
Het was woensdag nog steeds niet duidelijk of de slepende onderhandelingen van vier westerse mogendheden (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), China en Rusland met Iran over het nucleaire programma van Teheran een politiek akkoord opleveren. De zeven betrokken partijen hadden afgesproken uiterlijk 31 maart dit jaar een soort basisakkoord op te stellen, dat in de komende drie maanden moet worden uitgewerkt. De uiterste datum verstreek echter dinsdag zonder dat akkoord.
Kernwapen of geen kernwapen
Westerse mogendheden aangevoerd door Washington stellen al heel lang dat Iran een kernwapen wil maken. Iran spreekt dat telkens tegen. Het stelt het volste recht te hebben nucleair onderzoek te doen en nucleaire energie op te wekken. De grote mogendheden willen Iran ertoe brengen akkoord te gaan met beperkingen van nucleaire activiteit om de productie van kernwapens uit te sluiten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl